Wat hebben we bereikt?
Door subsidiering van de bblthk hebben inwoners toegang tot de 5 wettelijke bibliotheek functies. De eerste vierenhalve maand van 2021 was de bblthk gesloten (lockdown). De nationale overheid heeft halverwege 2021 de bibliotheek-sector aangewezen als essentieel, waardoor gelukkig de rest van het jaar de dienstverlening op de locatie kon doorgaan. Eén van deze diensten betrof de ondersteuning bij het installeren van de corona checkapp. In 2,5 week tijd heeft de bblthk zo'n 350 mensen daarbij kunnen helpen. De bblthk heeft in 2021 ruim 100 bijeenkomsten voor ontmoeting, debat en/of cultuur georganiseerd (deels online). Een hoogtepunt dit jaar was de officiële opening van de Wageningse Cultuurzomer door minister van Engelshoven in de bblthk gevolgd door de verkiezing van de nieuwe stadsdichter. Ook een bijzonder moment betrof de start van het gastcurator-programma: een bijzondere Wageninger exposeert een door hem/haar geselecteerde collectie boeken en programmeert een avond bij deze collectie. De bblthk maakt mogelijk dat inwoners kunnen lezen en zich kunnen ontwikkelen in taal, basisvaardigheden of andere vaardigheden. Het aantal leden is nagenoeg gelijk gebleven (een daling bij volwassenen, een lichte stijging bij de jeugd). Ook is de bblthk vaker actief buiten de muren van het gebouw. Zo is er afgelopen jaar in samenwerking met Solidez tweemaal een cursus ‘Koken binnen je budget’ in wijkhuis de Nude gegeven, waarbij de taalhuisdocent een leidende rol had. Een groot aantal online cursussen is in 2021 door de Koninklijke Bibliotheek beschikbaar gesteld voor alle bibliotheekleden. Op de bblthk-website is hiertoe toegang mogelijk gemaakt. De bblthk is aangewezen als één van de vijf proeftuinen in Nederland voor een project digitaal burgerschap; een van de maatschappelijke opgaven voor bibliotheken de komende jaren. In de bblthk is het project Monitor van de stad/ Stadslab gestart, waarbij inwoners een eigen onderzoek over hun leefomgeving kunnen starten en waarvan de verkregen data zichtbaar is op en fysiek dashboard in de bblthk (van luchtkwaliteit tot veiligheid, van zwerfafval tot speelplekken).
Door subsidiering van Museum De Casteelse Poort worden er permanente exposities en kortlopende tentoonstellingen over het verleden van Wageningen mogelijk gemaakt. Het museum is door de COVID-19 pandemie een deel van het jaar gesloten geweest. Het museum heeft een compensatie voor de misgelopen inkomsten gekregen.
Op de site beeldbankwageningen.nl die wordt beheerd door het Gemeentearchief, zijn de beeldcollecties van het Gemeentearchief, museum De Casteelse Poort en de historische vereniging Oud Wageningen te raadplegen. Ook is daarop de digitale versie van de Wageningsche Courant 1855-1947 te vinden. De site wordt veel geraadpleegd.
De studiezaal van het Gemeentearchief is het hele jaar op de gebruikelijke bezoekdagen open geweest, ook tijdens de lockdowns. Men moest zich wel van tevoren aanmelden en het aantal bezoekers tegelijkertijd was maximaal 3. Het totale aantal bezoekers in 2021 was daardoor ongeveer gelijk aan vorig jaar, maar lager dan voorgaande jaren. Digitaal beschikbaar zijn de fotocollectie en de Wageningsche Courant, beide via de Beeldbank (zie aldaar). Op internet staat verder het archievenoverzicht met links naar inventarissen, en enkele indexen zijn daar ook raadpleegbaar. Op de gemeentelijke website vertellen enkele pagina's de geschiedenis van Wageningen. Voor uitbreiding van digitale dienstverlening van het archief is geen budget beschikbaar. De medewerkers van het Gemeentearchief publiceren regelmatig historische artikelen in o.a. het tijdschrift Oud Wageningen.
RTV Rijnstreek, de lokale omroep van Wageningen, krijgt jaarlijks een bekostiging voor haar activiteiten. Via radio en tv besteden zij aandacht aan lokale onderwerpen