Sport als doel geeft jong en oud plezier en ontspanning. De georganiseerde sport leert mensen om te gaan met winst en verlies, met regels, met anderen. Sport als middel draagt bij aan een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, zelfredzaamheid en deelname aan de gemeenschap. Zowel sport als doel als sport als middel is daarom belangrijk voor de Wageningse gemeenschap.
Wij vinden het belangrijk om te onderstrepen dat cultuur een waarde in zich heeft. Naast dat je van cultuur kunt genieten, je blikveld kunt verruimen, iets kunt leren of er samen aan kunt deelnemen, draagt het bij aan persoonlijke ontwikkeling. Cultuur draagt bij aan een bruisende stad en zorgt voor een aantrekkelijk klimaat voor inwoners, bezoekers, kennisinstellingen en bedrijven. Creativiteit en innovatie zijn ook van belang bij vraagstukken op gebied van zorg, maatschappelijk verantwoord ondernemen, energie- en voedselvoorzieningen en vergrijzing. Cultuur en kunst kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren.
Een goed cultureel klimaat is van belang voor het ontwikkelen van de identiteit van het individu én voor de leefbaarheid in buurten en de stad. Kunst en cultuur werken als verbinder en zijn een onmisbaar onderdeel van de samenleving. Toegankelijkheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid mogen geen drempel zijn. Cultuur gaat over wie we zijn en wie we kunnen zijn, waar we vandaan komen en naartoe gaan, ongeacht of we nu kijken of het juist actief beoefenen. Het dient als impuls voor creativiteit en de ontwikkeling van de talenten van de inwoners van Wageningen. Culturele hotspots en broedplaatsen zijn kweekvijvers voor creativiteit.
In 2018 is een onderzoek opgestart naar de kansen van cultuureducatie in de vrije tijd. De gemeente wil investeren in cultuureducatie en participatie met het oog op sociale binding en creativiteit. Dit onderzoek vormt een van de pijlers voor het cultuuractieplan dat in 2019 zal worden vastgesteld. In dit plan is naast aandacht voor het cultuureducatie ook aandacht voor thema’s als toegankelijkheid, samenwerking en afstemming binnen het culturele veld, ondersteuning in het vinden van passende huisvesting en het betrekken van kunstenaars bij de ontwikkeling van innovatieve ideeën. De cultuurmakelaar zal in deze ontwikkelingen een belangrijke rol vervullen als verbinder en aanjager.
Zoals opgenomen in het Coalitieakkoord wordt in 2019 verder gewerkt aan het realiseren van een poppodium in de binnenstad. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met betrokken stakeholders zoals Wageningen live, Unitas, Junushoff en anderen.
De gemeente Wageningen streeft ernaar inwoners gezonder te laten leven en de mogelijkheid te bieden om te
kunnen participeren in de samenleving. Om dit maatschappelijk effect te realiseren zijn de volgende thema’s actueel:
- Jongeren Op Gezond Gewicht, GIDS-project Spelenderwijs Gezond , Blijven sporten door recreatiesport, 50+ Sport en bewegen en Sporten op recept;
Kunst en cultuur leveren een belangrijke bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van inwoners en zorgen ervoor dat meer mensen deelnemen aan de samenleving. Een basisvoorzieningenstructuur is daarbij voorwaarde waarbij cultuureducatie voor jongeren een belangrijk speerpunt is.
Kunst en cultuur kunnen als innovatieve impuls dienen in andere domeinen, bijvoorbeeld voor het tegengaan van eenzaamheid door het versterken van elkaar gerichter te ontmoeten, of bij het inrichten van de openbare ruimte in de stad. Het dient ook als katalysator voor het genereren van nieuwe ideeën voor grote maatschappelijke opgaven, zoals de circulaire economie.