Wat hebben we bereikt?
Welsaam voert binnen Samen Wageningen de preventieve hulp en ondersteuning uit op het thema Gezondheid. In de bijlage Monitor 2019 Welsaam staan de resultaten van de monitor van Welsaam.
Overige resultaten:
Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)
Wageningen zet zich actief in om een actieve leefstijl te stimuleren bij kinderen en legt de focus op de aanpak van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Eind 2018 is de regie onder Sportservice Wageningen komen te vallen in plaats van onder de gemeente. In 2019 is er een nieuw plan van aanpak opgesteld en gekozen voor een nieuwe naam. Vanaf heden gaat JOGG-Wageningen verder onder de naam 'Lekker in je vel! Tijdens de Sinterklaasintocht vond de kick-off plaats. Lekker in je vel! zal per jaar 4 thema campagnes (bewegen, buitenspelen, groente-en fruit eten & waterdrinken) houden waaraan maatschappelijke partners mee kunnen doen. In 2019 is gewerkt aan de uitrol van deze themacampagnes en is er aangehaakt op bestaande activiteiten (nationale buitenspeeldag, kinderfestival etc.)
Wageningen neemt deel aan het regionale alcoholmatigingsproject Frisvalley. Vanuit Frisvalley heeft Wageningen meegedaan aan de campagne 'Ik Pas'. Daarnaast heeft de inspecteur Drank- en horecawet gesprekken gevoerd met Wageningse sportverenigingen over het naleven van de Drank- en Horecawet. In 2020 krijgt dit een vervolg door het uitdelen van Frisvalley teamkratten. Tevens zijn in 2019 de voorbereidingen getroffen om vanaf 2020 door te gaan met Frisvalley-light. Binnen deze nieuwe variant blijft de samenwerking op het gebied van toezicht en handhaving bestaan, maar stopt de samenwerking op het gebied van alcoholpreventie. Wageningen zal zelf lokaal hiermee aan de slag gaan in samenwerking met het Startpunt en het Jongeren Informatie Punt (JIP) door tweemaal per jaar aandacht te besteden aan alcoholpreventie middels landelijke campagnes zoals NIX18 en Ikpas.
Begin 2019 is er een bijeenkomst gehouden voor maatschappelijke partners in Wageningen met als thema 'Hoe gezond is Wageningen?' Doel van deze bijeenkomst was om aan de hand van GGD-monitors samen te verkennen hoe we nog meer kunnen inzetten om de gezondheidsverschillen tussen groepen te verkleinen. De uitkomsten van deze bijeenkomst werden zo veel mogelijk verwerkt binnen huidige werkzaamheden of dienden als input voor nieuwe plannen.
Rijksvaccinatieprogramma
Per 01-01-2019 is de financiering van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) overgeheveld naar de gemeenten. Daarmee is gemeente Wageningen wettelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van het RVP. In opdracht van de gemeente voert de GGD Gelderland-Midden deze taken uit. In 2019 heeft de GGD een campagne ingezet voor de vaccinatie tegen Meningokokken MenACWY bij Wageningse tieners. Daarnaast is per 16 december 2019 de vaccinatie voor zwangere vrouwen tegen kinkhoest toegevoegd aan het RVP.
Kansrijke Start
Wageningen heeft zich in 2019 aangesloten bij het actieprogramma Kansrijke Start. In het actieprogramma Kansrijke Start slaan de minister, gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg de handen ineen om ieder kind de best mogelijke start van zijn of haar leven te geven voor een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd. In Wageningen wordt er samengewerkt met nieuwe samenwerkingspartners vanuit de geboortezorg binnen een lokale coalitie. Ook binnen de regio wordt er samengewerkt met nieuwe partners zoals het Verloskundige SamenwerkingsVerband (VSV) Gelderse Vallei.
Ondersteuning Wereldvrouwen Wageningen
Internationale vrouwengroep Wereldvrouwen uit Wageningen (met en zonder migratie achtergrond) ontmoet elkaar maandelijks bij Thuis waarbij elke maand 1 land centraal staat; aan de hand van de eetcultuur wordt het gesprek gevoerd over gezonde voeding en leefstijl waarbij er gezamenlijk wordt gegeten van zelf gemaakte hapjes.
Spelenderwijs Gezond
In 2018 zijn de voorbereidingen voor de pilot Spelenderwijs Gezond gestart. In een samenwerking binnen de City Deal Kennis Maken is met de Rijn IJssel vakschool, de Christelijke Hogeschool Ede en gemeente Wageningen ingezet op duurzaamheid, gezonde voeding en beweging van de kinderen. De pilot heeft in 2019 20 weken gelopen in twee groepen van de scholen OBS de Wereld en De Bijenkorfl. De lessen zijn gegeven door zowel de eigen docent als gastdocenten van de Rijn IJssel Vakschool en Wageningen University en Research. De eerste resultaten lijken positief: uit de gesprekken met de kinderen is gebleken dat de kinderen erg enthousiast waren over de pilot. De productkennis is verbeterd en de kinderen hebben nieuwe smaken weten waarderen. Ze zijn zich meer bewust van gezondere keuzes. Ook de beweeglessen tussendoor zijn als erg positief ervaren. Ook hebben leerkrachten opgemerkt dat meer kinderen thuis ontbijten en vaker groente en fruit meenemen als tussendoortje. Op welke wijze aan de pilot een vervolg wordt gegeven wordt nog nader onderzocht.
Alliantie Voeding in de Zorg
Op 3 december 2019 is de gemeente Wageningen een strategisch partnerschap aangegaan met de Stichting Alliantie Voeding in de Zorg voor de duur van 3 jaar. Zowel de gemeente als de Alliantie Voeding in de Zorg maken zich sterk voor gezonde voeding en het verhogen van de kwaliteit van leven. Samen met Alliantie Voeding in de Zorg zijn in 2019 de voorbereidingen gestart voor de pilot ‘een gezonder eetpatroon met NutriProfiel’. Het instrument NutriProfiel wordt ingezet bij patiënten bij wie een bloedbepaling wordt aangevraagd om bepaalde vitaminewaardes te meten. Aan deze patiënten wordt, op basis van vrijwilligheid, gevraagd een digitale vragenlijst (Eetscore) in te vullen over hun gemiddelde eetpatroon. Mensen worden hierdoor bewust van hun voedingspatroon en gestimuleerd deze te verbeteren bij een slechte score. In dit pilotproject wordt de groep patiënten met lage gezondheidsvaardigheden persoonlijke begeleiding op maat geboden, bijvoorbeeld in samenwerking met een diëtist of leefstijlcoach. Om dit pilotproject goed lokaal in te bedden is afstemming gezocht met Huisartsengroep De Poort. In 2020 gaat de pilot van start.
Huiselijk geweld en Kindermishandeling
In 2019 is vanuit Veilig Thuis extra aandacht uitgegaan naar de voorbereiding op de invoering van de nieuwe Meldcode in 2019. Hiervoor zijn verschillende werkconferenties georganiseerd voor verschillende beroepsgroepen, waaronder medewerkers van gemeenten.
Wageningen heeft in 2019 de pilot ‘Handle With Care’ omgezet in de structurele werkwijze. Doel van 'Handle With Care' is dat de politie na een incident met huiselijk geweld aan school doorgeeft dát er iets is gebeurd, zonder te vertellen wát er is gebeurd. De leerkracht kan dan op eenvoudige wijze de leerling steunen.
In 2019 is er in samenwerking met Welsaam, het Startpunt en het Vrijwilligerscentrum een netwerkbijeenkomst meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling georganiseerd voor Wageningse professionals en vrijwilligers. In totaal hebben ongeveer 80 professionals zich opgegeven. Deze bijeenkomst was een vervolg op de meldcode training van 2018.
In 2018 heeft Veilig Thuis 138 meldingen ontvangen (t.o.v. 122 in 2018). Er zijn 11 onderzoeken uitgevoerd (t.o.v. 10 in 2018). In 2019 zijn twee tijdelijke huisverboden opgelegd.
Maatschappelijke Opvang
Het aantal Wageningers dat in de periode van 1 januari 2019 tot 1 juli verbleef in de regionale maatschappelijke opvang (Leger des Heils en Johanniteropvang) bedroeg 8 personen. Over het tweede halfjaar 2019 zijn nog geen cijfers beschikbaar. Dak- en thuislozen waarbij geen sprake is van psychiatrische problematiek of verslavingsproblemen zijn lokaal opgevangen en begeleid. Deze opvang vond plaats in 6 woningen die door de Woningstichting hiertoe aan de gemeente zijn verhuurd. In 2019 hebben 12 personen gebruik gemaakt van de lokale maatschappelijke opvang in Wageningen.
Beschermd Wonen
In 2016 is Wageningen gestart met een pilot om de taken voor Beschermd Wonen (BW) zelf uit te voeren in plaats van centrumgemeente Ede. Dit doen wij vooruitlopend op de decentralisatie van die taak in 2021. We zetten ons samen met onze inwoners, de zorgaanbieders en de Woningstichting in om tot betere oplossingen op maat te komen. Dat kan beschermd wonen zijn bij een instelling, maar ook zelfstandig wonen met begeleiding aan huis.
In 2019 is verder ingezoomd op het realiseren van een goede doorstroom van wonen in een instelling naar een zelfstandige woonvorm met een steunstructuur. Met de Woningstichting zijn afspraken gemaakt over bemiddeling naar geschikte huisvesting. De succesfactoren van onderscheidende woonzorgvormen zijn onderzocht. Met de klankbordgroep en aanbieders zijn nieuwe zorgvormen ontwikkeld (Beschermd Thuis en Zelfstandig Wonen in gezamenlijkheid) zodat deze succesvolle concepten vanaf 2020 ook op andere locaties kunnen worden toegepast. Daarnaast ondersteunen deze vormen de stap van wonen in een instelling naar zelfstandig wonen. Hierbij is zowel aandacht voor de bewoner als de direct omwonenden.
De bewoners die tijdelijk in zorgcentrum Overdal verbleven, zijn in 2019 teruggekeerd naar het gerenoveerde Nudehof complex. Met aanmeldingen van de centrale wachtlijst van de Valleiregio en in afstemming met centrumgemeente Arnhem (instroom uit Wolfheze) groeit de groep terug naar de oorspronkelijke grootte. Door het omklappen van enkele Beschermd Wonen woningen naar zelfstandige woningen is het alsnog gelukt om aan de regionale taakstelling van afbouw van intramurale plekken te voldoen.