Ruimtelijke ontwikkeling is gericht op het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit van de fysieke leefomgevingen een evenwichtige samenstelling van de stad. Inwoners, ondernemers en bezoekers van Wageningen stellen hoge eisen aan de woon-, werk- en leefomgeving, het voorzieningenniveau, duurzaamheid en de bereikbaarheid van de stad. Om onze doelen te bereiken, werken we samen met lokale, regionale en landelijke partners.
We willen de gebieden rondom Wageningen met elkaar en met de stad verbinden voor mens en dier. We willen op een integrale manier gebieden verder ontwikkelen, waarbij we kijken naar wonen, groen, parkeren, klimaatadaptatie en de energietransitie.
Archeologische, cultuurhistorische, landschappelijke, stedebouwkundige, ecologische en aardkundige waarden willen we beschermen, herstellen en versterken. Daarnaast willen we deze waarden beter zichtbaar en beleefbaar maken. Ook willen we de biodiversiteit versterken. Daartoe stellen we een natuur- en landschapsvisie op. We verbinden daarin de reeds lopende visietrajecten van de Eng en Grebbedijk, met het vastgestelde Groenbeleidsplan (dat gaat over het binnenstedelijk groen), de Uiterwaarden, Bosgebied en Het Binnenveld. In de natuur- en landschapsvisie besteden we ook aandacht aan de mogelijkheden en onmogelijkheden voor duurzame energieopwekking.
De natuur- en landschapsvisie is een van de projecten waarbinnen we willen experimenteren met democratische Vernieuwing. Deze visie is bij uitstek een onderwerp waar iedere inwoner en partner zich bij betrokken voelt. Democratische vernieuwing gaat over het recht om mee te denken en het recht op invloed en zeggenschap over je eigen leefomgeving en over het meer van inwoners betrekken bij besluiten.