Wat hebben we bereikt?
Welsaam voert binnen Samen Wageningen de preventieve hulp en ondersteuning uit op het thema Gezondheid. In de bijlage Monitor 2020 Welsaam staan de resultaten van Welsaam.
Overige resultaten:
Lekker in je vel : In het kader van deze Wageningse aanpak gericht op het stimuleren van een gezonde leefstijl en omgeving bij kinderen zijn verschillende campagnes uitgevoerd waaronder een beweegcampagne, waterdrinkcampagne en groente-en fruitcampagne. In aangepaste vorm in verband met corona. De campagnes zijn breed onder de aandacht gebracht via abri's, social media, acties op scholen en kinderopvang, waarmee een groot aantal kinderen is bereikt. In 2020 is een evaluatieonderzoek gestart naar de lekker in je vel aanpak, resultaten hiervan worden begin 2021 verwacht.
Frisvalley: Wageningen heeft vanuit het regionale alcoholmatigingsproject Frisvalley in 2020 deelgenomen aan de campagne 'Ik pas' . In november hebben we ons aangesloten bij de landelijke Alcoholactieweek 'Zien drinken. Doet drinken.'
Kansrijke Start: In 2020 is gerealiseerd dat Wageningse verloskundigen en gynaecologen/verloskundigen vanuit het Ziekenhuis Gelderse Vallei werken met een nieuwe vragenlijst (Mind2care) die zwangere vrouwen thuis kunnen invullen als aanvulling op het intakegesprek bij de verloskundigen. Hiermee hopen verloskundigen kwetsbare vrouwen eerder in beeld te hebben. Daarnaast is geïnvesteerd in de informatiedeling met gynaecologen en verloskundigen over het lokale ondersteuningsaanbod in Wageningen met het oog op betere doorverwijzing,.
Lokaal preventieakkoord : In 2020 zijn de voorbereidingen gestart om in 2021 aan de slag te gaan met een lokaal preventieakkoord, gebaseerd op het landelijke preventieakkoord. Met het lokale akkoord brengen we een duidelijke focus aan voor ons preventieve jeugdgezondheidszorg beleid en richten we ons op de thema's overgewicht, roken, middelengebruik en mentale gezondheid jongeren.
Stimuleren groente- en fruitconsumptie van jonge kinderen via kinderdagverblijven: In 2020 is in samenwerking met de WUR en 5 Wageningse kinderdagverblijven in de aandachtswijken een nieuw onderzoek gestart. Doel van het onderzoek is om effectieve en praktische methoden te vinden om de groente- en fruitconsumptie van jonge kinderen te vergroten. Medewerkers van de kinderdagverblijven gaan in 2021 een aantal methoden toepassen in de dagelijkse praktijk. Hiermee zullen zo'n 150 jonge kinderen worden bereikt.
Pilot Nutriprofiel: De voorbereiding voor de uitvoering van dit project, gericht op het stimuleren van een gezonder eetpatroon, heeft in 2020 plaatsgevonden, de daadwerkelijke start is uitgesteld in verband met de coronabeperkingen.
Huiselijk geweld en Kindermishandeling : In 2020 is extra aandacht gegeven aan het gebruik van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, de Verwijsindex en Veilig Thuis, zie ook 6.1.3. Daarnaast zijn er trainingen gehouden voor medewerkers van het Startpunt en partners vanuit het sociaal-maatschappelijk veld over eergerelateerd geweld. Vanwege de impact van de lockdown op de thuissituatie is door het Startpunt extra ingezet op bekendmaking van het hulpaanbod bij geweld thuis. In 2020 heeft Veilig Thuis 126 meldingen ontvangen en zijn er 2 tijdelijke huisverboden opgelegd. Vanwege de impact van de lockdown op de thuissituatie is extra ingezet op bekendmaking van het hulpaanbod bij geweld thuis.
Maatschappelijke Opvang (MO): In 2020 hebben 12 personen gebruik gemaakt van de lokale MO in Wageningen. Deze opvang vond plaats in 8 woningen die door de Woningstichting hiertoe aan de gemeente zijn verhuurd.
Beschermd Wonen (BW): In 2020 hebben we nieuwe zorgvormen gecontracteerd: Beschermd Thuis en Zelfstandig Wonen in gezamenlijkheid. Deze vormen ondersteunen de stap van wonen in een instelling naar zelfstandig wonen. Hierbij is zowel aandacht voor de bewoner als de direct omwonenden. Deze zorgvormen kunnen bij verschillende woonzorgconcepten worden toegepast.
Gezondheid in Coronatijd: In 2020 is vanuit het Coronateam Wageningen ingezet op monitoring en ondersteuning van inwoners die extra kwetsbaar zijn als gevolg van de coronamaatregelen. Zo is in samenwerking met de partners van Welsaam Coronahulp Wageningen opgestart en is ingezet op continuering van het aanbod van dagbesteding en activiteiten voor kwetsbare groepen. Met de GGD heeft intensief overleg plaatsgevonden over coronagerelateerde zaken waaronder het test- en vaccinatiebeleid, de lokale bestrijding van Corona en de voorlichting aan studenten. De huisartsen zijn ondersteund bij de jaarlijkse griepvaccinatie.