Voor de gemeente Wageningen staat voorop dat onze leefomgeving groen, duurzaam en toekomstbestendig is voor onze inwoners, voor nu en later.
De druk op de woningmarkt is onverminderd hoog. In het Wagenings bod is het doel gesteld om tot 2040 3.500 woningen aan de woningvoorraad toe te voegen. Daarbij ligt de focus op 3.000 woningen tot 2030. Voor ruim 650 woningen hebben we in 2023 mijlpalen behaald. Zo is het stedenbouwkundig plan voor Duivendaal vastgesteld en de Nota van Uitgangspunten voor Costerweg 5-7. Verder hebben we de juridisch-planologische procedures doorlopen voor De Dreijen fase 1 en Churchillweg/Spelstraat.
Om de woningbouwopgave te kunnen realiseren zijn voorts de in 2022 vastgestelde zoekgebieden voor woningbouwlocaties opgenomen in de concept Visie Bebouwde Kom. Na vaststelling van de visie krijgen de zoekgebieden definitief een plek in de ruimtelijke ontwikkeling van Wageningen voor de komende jaren. Voor een aantal locaties is de verdere verkenning gestart, waaronder de locatie Menzis. De verkenning van de overige locaties, onder andere Oksel en Entree van Wageningen, volgt in 2024. Daarnaast zijn ook nog andere instrumenten ontwikkeld om de woningbouw te versnellen en op te hogen. Namelijk de actualisatie van het grondbeleid, een start met het opstellen van beleid voor het splitsen van woningen en kavels en is er een afwegingskader opgestart om initiatieven voor flexwoningen te kunnen beoordelen.
De vergrijzing is een belangrijke oorzaak van de grote huishoudensgroei de komende jaren, waardoor het een belangrijk thema is om ervoor te zorgen dat inwoners zo zelfstandig mogelijk wonen in een woning op maat, met voldoende mogelijkheden voor zorg op maat. In 2023 is hiervoor, samen met de partners, een woonzorgvisie opgesteld. Het nieuwe beleidskader voor collectieve woonvormen geeft meer ruimte voor het vormgeven van collectieve woonwensen. Ten behoeve van betaalbaarheid van woningen wordt opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht ingezet en zijn er prestatieafspraken gemaakt met de Woningstichting over de realisatie van de benodigde 800 sociale huurwoningen tot 2030.
Ook de energietransitie en een versterking van de biodiversiteit zijn vraagstukken die een forse ruimtelijke impact in zich hebben en vragen om een integrale benadering. De Routekaart Wageningen Klimaatneutraal 2030-2040 vormt de leidraad voor het Wagenings klimaatbeleid. Een groot deel van de Wageningse CO2 uitstoot is toe te schrijven aan de gebouwde omgeving: woningen, bedrijven en instellingen. Om de klimaatdoelen te halen moet de verduurzaming van de gebouwde omgeving versnellen. Hiervoor werken we samen met onze lokale (klimaat)partners en inwoners, en met regio, provincie en rijk, aan projecten en beleidsinstrumenten. Daarbij hebben we extra aandacht voor inwoners met een laag inkomen, zodat iedereen mee kan doen aan de energietransitie. De resterende energievraag moet duurzaam ingevuld door onder andere lokale duurzame opwek van energie, waarbij de beperkte netcapaciteit en schaarse ruimte een uitdaging vormen.
Wageningen zet in op een groene en biodiverse leefomgeving. De biodiversiteit is wereldwijd afgenomen. In Wageningen willen we dit op lokaal niveau omkeren en werken aan een toename van de biodiversiteit. Hiervoor is in 2023 het biodiversiteitsplan verder uitgewerkt en bijna afgerond. We zijn gestart met het opstellen van een bomenbeleidsplan en het bestuur van het Landschapsfonds is aan de slag gegaan. We vinden het belangrijk dat groen en natuur in het buitengebied en de stad met elkaar verbonden is. Nieuwe bebouwing in onze stad willen we natuurinclusief uitvoeren. Het omgaan met klimaatverandering vraagt van ons een andere manier van omgaan met onze leefomgeving. Dit betekent vergroening van de stad en het anders omgaan met ons watersysteem.
Ook de voedseltransitie is een speerpunt van de Routekaart, omdat deze sector mondiaal een grote bijdrage levert aan de CO2-uitstoot. Onze Voedselagenda 2021-2030 met de titel ‘Wageningen Eet Duurzaam, Gezond en Samen’ geeft concrete handreikingen om de productie en consumptie van agro-ecologisch geteeld voedsel te versterken, voedselverspilling tegen te gaan en in te zetten op meer plantaardige eiwitten bij boeren, horeca en consumenten. Hierin werken we nauw samen met andere gemeenten in de Regio Foodvalley en Nederland.
Naast een groene leefomgeving hebben we gewerkt aan een toekomstbestendige leefomgeving. Er is een continue druk op onze ruimte. We willen dat onze inwoners prettig, veilig en gezond kunnen wonen, werken en recreëren. Onze stad kent ook een rijk verleden wat nog zichtbaar is. Cultuurhistorie houden we zichtbaar en vieren we. We gaan daarbij met respect om met onze monumenten.
In de Wageningse economische structuur zijn de verschillende onderdelen met elkaar vervlochten: MKB, kenniseconomie en de binnenstad met zijn horeca en detailhandel. In 2023 hebben we ingezet op ondersteuning van ondernemers met hoge kosten als gevolg van de energiecrisis. Verder is dit jaar stevig geïnvesteerd in de samenwerking en de relaties met de ondernemers. Enerzijds door veelvuldige bedrijfsbezoeken en anderzijds zijn er gesprekken gevoerd met tientallen ondernemers en vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen om hun visie te geven op de impactvolle economie van de toekomst. Vooruitlopend op deze visie zijn in 2023 al de eerste stappen gezet op de weg naar een impact economie met daarin meer aandacht voor sociale aspecten en circulariteit.
De afgelopen periode heeft waardevolle samenwerking en relaties opgeleverd met ondernemers in de stad. We bestendigen onze samenwerking en opgebouwde relaties met ondernemers en zetten in op een duurzame groei van de economie. De regionale verkenning naar een nieuwe economie vormt een wenkend vertrekpunt voor de komende jaren.
Voor het functioneren van de stad Wageningen is het belangrijk dat mensen zich op een comfortabele en veilige manier kunnen verplaatsen en verblijven. De groei van Wageningen (en de regio) zorgt voor een toenemende druk op het mobiliteitssysteem. De regionale verstedelijkingsstrategie is een kader waarbij het over groei in balans gaat. In 2023 is het koersdocument Visie Bebouwde Kom – Het Wageningse Kompas vastgesteld. Om bij te dragen aan de vastgestelde waarden duurzaamheid, natuurinclusief en klimaatadaptief, saamhorigheid, inclusief en innovatief is een mobiliteitstransitie noodzakelijk. Hierin geven we voorrang aan schone manieren van vervoer die zo min mogelijk ruimte innemen. De manier waarop de infrastructuur is ingericht is ook van belang voor de gezondheid van de inwoners van Wageningen. Hoe meer er gelopen en gefietst wordt, des te beter dit is voor de gezondheid, het klimaat, de leefomgeving en de sociale interactie. Goede openbaarvervoervoorzieningen dragen hier ook aan bij. We verwachten met mobiliteitshubs, deelmobiliteit en parkeren op afstand een verdere bijdrage aan de mobiliteitstransitie te kunnen leveren. Uiteindelijk gaat het allemaal om het gedrag van mensen: door in te zetten op bewustwording, stimuleren en ondersteunen van inwoners en bedrijven is het autobezit en -gebruik te verminderen en kan er meer gebruik gemaakt worden van schone voertuigen.