Met de start van het opgavegericht werken is in 2023 ook de opgave ‘Toekomstgericht Samenleven’ gaan lopen. Binnen deze opgave werken we aan het garanderen van bestaanszekerheid voor al onze inwoners. We kijken hierbij specifiek naar inkomenszekerheid, de zekerheid van een (t)thuis en de zekerheid van zorg. Concrete projecten in 2023 die uit de opgave voortkomen zijn het beleidskader en de regeling inkomenszekerheid en de woonzorgvisie (programma 2).
Veel van de onderstaande ontwikkelingen raken aan deze opgave. Soms draagt onze aanpak op een beleidsthema ook bij aan bestaanszekerheid, soms is het hebben van bestaanszekerheid (bijna) rand voorwaardelijk om stappen op een thema te laten renderen. Denk bijvoorbeeld aan interventies op gebied van gezondheid en welbevinden waar bij de inwoners het ‘fundament’ van een zeker bestaan nodig is om tot duurzame verandering te komen.
Vanuit deze lijn kijken we naar de ontwikkelingen die in 2023 hebben plaatsgevonden. We benoemen welke een directe bijdrage aan bestaanszekerheid hebben geleverd en welke ontwikkelingen voortbouwen op het hebben van een zeker bestaan. Natuurlijk is de werkelijkheid niet zo zwart-wit als nu neergezet. Een ontwikkeling kan in meer of mindere mate bijdragen aan en voortbouwen op bestaanszekerheid.
Ontwikkelingen met een directe bijdrage aan bestaanszekerheid
- Waar nodig ondersteunen we inwoners om mee te doen in de samenleving en zo zelfstandig mogelijk te leven. Binnen de Wmo heeft de krapte op de arbeidsmarkt nadelige gevolgen voor de beschikbaarheid van een aantal voorzieningen en diensten. Deze beschikbaarheid loopt terug en deze trend zal de komende jaren aanhouden. Wij bereiden ons voor op deze trend en de gevolgen die het met zich meebrengt. Met onder andere de inzichten van het Datalab Wageningen is het in 2023 gelukt het om de beschikbare capaciteit goed te verdelen en wachttijden/wachtlijsten te beperken.
- Samen met de Valleiregio hebben we in 2023 gewerkt aan een nieuwe regiovisie voor Beschermd Wonen.
- We hebben ingezet op het bestrijden en voorkomen van armoede zodat inwoners kunnen participeren in de samenleving. Verdere voorbereidingen zijn getroffen om het beleid omtrent inkomenszekerheid vorm te geven. Dit beleid is gericht op maatwerk en het verzekeren dat mensen rond kunnen komen.
- In 2023 is ook gewerkt aan een woonzorgvisie, hier is meer over opgenomen in programma 2.
Ontwikkelingen voortbouwend op bestaanszekerheid en overige ontwikkelingen
- In 2023 hebben we ingezet op het verkleinen van de sociaal economische gezondheidsverschillen en het vergroten van de mentale gezondheid en veerkracht van inwoners.
- Kinderen en jongeren krijgen gelijke kansen om hun talenten te ontwikkelen, zodat zij een bij hen passende plek in de samenleving kunnen verwerven. Dit voeren we uit met inzet van onder andere: onderwijsachterstandenbeleid, voortijdig schoolverlaten, leerlingenvervoer, onderwijshuisvesting, handhaving kwaliteit kinderopvang, groene speelomgeving. Met preventie en uitvoering van het project duurzaam partnerschap jeugd willen we inzet van zwaardere jeugdhulp voorkomen en zoveel mogelijk normaliseren.
- De arbeidsmarkt is heel krap. Hierdoor vonden veel werkzoekenden passend werk. Dit maakt ook dat ons bijstandsbestand ‘verzwaart’: uitkeringsgerechtigden van nu hebben een grotere afstand tot de arbeidsmarkt dan een aantal jaar geleden. Toch stromen ook nog steeds veel mensen uit, bijvoorbeeld met behulp van (job)coaching of een aangepaste werkplek. Ook begeleiden we statushouders in zowel werk als inburgering.
- Door de aanhoudende crisis in de asielopvang en het aanhouden van de oorlog in Oekraïne, is er ook dit jaar veel extra ingezet voor de opvang van vluchtelingen. Dit heeft extra uitvoeringscapaciteit gevraagd. Naast alle bestaande (nood-)opvanglocaties heeft de gemeente in samenwerking met het COA ook nog extra ruimte gegeven voor 50 opvangplekken voor statushouders.
- Sport en bewegen is belangrijk voor iedereen en zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Daarom zijn we in 2023 gestart met de herijking van het sportbeleid. In de consultatienotitie herijking sportbeleid is vastgelegd dat we nog meer gaan inzetten op een aantal thema’s, onder andere het verbeteren van de sportinfrastructuur.
- Cultuur prikkelt de verbeelding en zet aan tot denken. We blijven de ontwikkeling en vernieuwing van het aanbod in de stad stimuleren, we proberen meer mensen in aanraking te brengen met kunst en cultuur en er voor te zorgen dat meer mensen gaan participeren. In 2023 kreeg ‘Eigenwijzer’ het aanbod van naschoolse cultuureducatie activiteiten verder vorm. Festivals (nieuw en bestaand) werden gestimuleerd om programmering voor jongeren te organiseren door middel van een subsidieregeling.
- Vanuit Openbare Orde en Veiligheid hebben we een start gemaakt met de gestelde prioriteiten uit het Integrale Veiligheidsplan 2023 – 2026 (hierna; IVP). Het IVP is vastgesteld na vaststelling van de begroting 2023. Om die reden staan onder paragraaf 1.8 nog de oude prioriteiten. De prioriteiten uit het IVP zijn Zorg en Veiligheid, stimuleren onderlinge verdraagzaamheid, ondermijning en digitale veiligheid.
- In 2023 hebben we hard gewerkt om uitvoering gegeven aan de gestelde prioriteiten. Met betrekking tot ‘stimuleren onderlinge verdraagzaamheid’ is er een buurtconvenant opgesteld tussen een studentenvereniging en de directe woonomgeving om overlast bespreekbaar te maken en in de toekomst te voorkomen. Daarnaast is het convenant veilig uitgaan opgesteld, vastgesteld en ondertekend door de aangesloten partijen. Een samenwerking tussen gemeente, politie, horeca, studentenverenigingen en inwoners is hiermee ontstaan en wordt tot uitvoering gebracht in het overleg veilig uitgaan. Met de prioriteit ‘digitale veiligheid’ is begonnen met een aftrap in de vorm van ‘De week van de digitale veiligheid’. Ook is de samenwerking met de politie en gemeente Renkum tot stand gekomen.
- Ook hebben we in 2023 gewerkt om de veiligheidsketen te versterken. Er is een onderzoek gedaan naar de samenwerking in de veiligheidsketen, de aanbevelingen daarvan zijn overgenomen. Het cluster OOV is formatief verder op sterkte gebracht. Ook is de samenwerking op het gebied van veiligheid versterkt. Zo is er een gezamenlijke coördinator voor de handhavers voor zowel in Renkum als in Wageningen.