In 2022 hebben we ingezet op het verkleinen van de sociaal economische gezondheidsverschillen en het vergroten van de mentale gezondheid en veerkracht van kwetsbare inwoners of inwoners die extra geraakt zijn door de coronacrisis.
We hebben gewerkt aan het voorkomen van armoede en het vergroten van financiële zelfstandigheid van inwoners zodat iedereen mee kan doen. Kinderen in armoede kregen meer ondersteuning. Daarnaast is er met maatwerk beter aangesloten op de behoeften van onze inwoners. We zien dat het aantal inwoners dat een beroep doet op een bijstandsuitkering afneemt: door de krapte op de arbeidsmarkt is voor veel mensen passend werk te vinden. Tegelijkertijd heeft het huidige bijstandsbestand een toenemende afstand tot diezelfde arbeidsmarkt en wordt het steeds moeilijker om deze groep naar werk te begeleiden. Op het gebied van inburgering werkten we in 2022 vanuit een nieuwe aanpak. De nieuwe Wet inburgering is gestart op 1 januari 2022 waarbij de gemeente de regie op de inburgering van nieuwkomers heeft.
Door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en het toenemen van de komst van vluchtelingen naar Nederland na de Corona periode, is er veel extra ingezet voor de opvang van vluchtelingen. Dit heeft veel extra uitvoeringscapaciteit gevraagd. Zo heeft Wageningen extra bijgedragen door tijdelijk 180 mensen uit Oekraïne op te vangen. Eerst in tijdelijke locaties en bij gezinnen thuis, later door de plaatsing van de tijdelijke woningen op de Wielerbaan. Daarnaast heeft de gemeente in samenwerking met het COA ruimte gegeven aan een boot waar ongeveer 100 vluchtelingen opgevangen worden.
In 2022 zijn we verder gegaan met het project duurzaam partnerschap jeugd met als doel om (nog) meer te voorkomen dat zwaardere vormen van hulp en ondersteuning nodig zijn. Dit realiseerden we door de basisinfrastructuur te versterken, de toegang en regie te verbeteren en een pilot in te zetten met onze curatieve partners jeugdhulp.
Ons streven is om voor alle kinderen en jongeren in Wageningen het onderwijs op eigen niveau beschikbaar en fysiek bereikbaar te maken. Alle jongeren krijgen de gelegenheid om hun capaciteiten en talenten te gebruiken, zodat ze economisch en maatschappelijk zelfstandig kunnen worden. Wij richtten ons op het aanbod van voorzieningen voor kinderopvang en voorschools, primair en voortgezet onderwijs.
We willen sport en bewegen mogelijk maken voor iedereen: jong en oud, fanatiek sporter of rustige beweger, in de openlucht of in een sportaccommodatie. Het is daarom belangrijk dat drempels worden weggenomen, zodat sporten voor iedereen vanzelfsprekend wordt. Sport en bewegen biedt uitdaging, kennismaking met winst en verlies, ontmoeting en belangrijke gezondheidsvoordelen.
In 2022 zijn we verder gegaan met het Cultuur Actie Plan. Met dit plan hebben we de beschikbare gemeentelijke middelen zo optimaal mogelijk proberen te verdelen over vier thema’s: cultuureducatie, cultuur van en voor iedereen, samenwerking en ruimtegebruik.
Vanuit Openbare Orde en Veiligheid zijn we verder gegaan met de gestelde prioriteiten. Dat zijn ondermijning, zorg & veiligheid, veilige evenementen en een up-to-date crisisorganisatie. De focus was gericht op de aanpak ondermijning en de verdere implementatie van het escalatiemodel zorg & veiligheid.
Eind 2022 heeft de gemeenteraad het Integraal Veiligheidsplan Wageningen 2023-2026 vastgesteld met daarin nieuwe prioriteiten voor die periode. In het gesprek met uw raad is aangegeven dat niet alle ambities gemonitord kunnen worden vanwege verschillende afhankelijkheden. Er is toegezegd dat de gemeente Wageningen deel gaat nemen aan de Veiligheidsmonitor om in ieder geval het veiligheidsgevoel te monitoren