Het programma ‘Wageningen sociaal’ gaat over al onze resultaten in het sociaal domein van Wageningen. Ook de maatschappelijke opgave ‘Toekomstgericht Samenleven’ vindt haar wortels in dit programma en staat centraal in ons sociaal domein. In deze opgave werken we aan het garanderen van bestaanszekerheid voor al onze inwoners. We kijken hierbij specifiek naar inkomenszekerheid, de zekerheid van een (t)huis en de zekerheid van zorg.
In 2024 zijn op een aantal speerpunten binnen de opgave mijlpalen behaald. Heel het jaar is enorm hard gewerkt aan inkomenszekerheid, via het Maatschappelijk Meedoen Budget. Op 1 januari 2025 zijn we echt van start gegaan met de uitvoering van het beleid. Ook is in 2024 de Woonzorgvisie vastgesteld en worden de eerste stappen gezet op de realisatie van de uitvoeringsagenda. De inhoudelijke resultaten van de woonzorgvisie zijn terug te vinden in programma 2.
Dit zijn niet de enige belangrijke ontwikkelingen in het sociaal domein. De herijking van het beleidskader voor het sociaal domein willen we expliciet benoemen. In 2024 zijn we gestart met deze herijking, zodat we in 2025 deze nieuwe koers kunnen vaststellen. Daarnaast zijn binnen de beleidsthema’s in het sociaal domein ook belangrijke ontwikkelingen te noemen. Deze zijn hieronder genoemd. Veel van deze ontwikkelingen raken ook aan onze maatschappelijke opgave. Soms draagt onze aanpak op een beleidsthema ook bij aan bestaanszekerheid. Soms is het hebben van bestaanszekerheid een (bijna) randvoorwaarde om stappen op een thema te laten renderen. Denk bijvoorbeeld aan interventies op gebied van gezondheid en welbevinden waar bij de inwoners het ‘fundament’ van een zeker bestaan nodig is om tot duurzame verandering te komen. Natuurlijk is de werkelijkheid niet zo zwart-wit. Een ontwikkeling kan in meer of mindere mate bijdragen aan en voortbouwen op bestaanszekerheid.
Ontwikkelingen met een directe bijdrage aan bestaanszekerheid
In 2024 is het inkomenszekerheidsbeleid verder uitgewerkt en vastgelegd in verordeningen. Daarnaast is een stevig implementatietraject doorlopen zodat het beleid per januari 2025 van start kon gaan. Bij dit proces zijn ook maatschappelijke partners en ervaringsdeskundigen ingezet, onder andere voor de communicatie. In 2024 hebben we ook ondersteuningsgesprekken gevoerd met inwoners. Hiermee zijn inwoners geholpen bij hun financiële situatie en hebben wij gelijktijdig ervaring opgedaan met onze nieuwe werkwijze.
Waar nodig ondersteunen we inwoners om mee te doen in de samenleving en zo zelfstandig mogelijk te leven. Binnen de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) neemt de krapte op de arbeidsmarkt en daarmee nadelige gevolgen voor de beschikbaarheid van een aantal voorzieningen en diensten toe. De maatschappelijke en financiële effecten van onze ouder wordende samenleving zijn voorspeld en merkbaar in de praktijk. Waar mogelijk wordt de onderlinge samenwerking tussen de zorgorganisaties gestimuleerd. Met de resultaten uit het tarievenonderzoek Jeugd en Wmo voldoet Wageningen aan de uitvoering van de Algemene Maatregel van Bestuur reële tarieven. De gemeente Wageningen en de betrokken organisaties op het gebied van zorg en ondersteuning zijn hiermee in staat gesteld om de wettelijke taken uit te voeren.
We hebben ons als Valleiregio aangemeld voor de ETHOS-telling. Met dit grootschalige onderzoek krijgen we een beter beeld van dak- en thuisloosheid. Hiermee kunnen we concreter met onze partners aan de slag om deze problematiek aan te pakken. Tegelijkertijd is het meedoen aan deze telling al een interventie op zich. Met het telonderzoek vergroten we bewustzijn bij inwoners, professionals en werken we aan verbinding met onze maatschappelijke partners.
Ontwikkelingen voortbouwend op bestaanszekerheid en overige ontwikkelingen
Kinderen en jongeren krijgen gelijke kansen om hun talenten te ontwikkelen, zodat zij een bij hen passende plek in de samenleving kunnen krijgen. Dit voeren we uit met onze inzet op jeugdhulp, Kansrijke Start, onderwijsachterstandenbeleid, voortijdig schoolverlaten, leerlingenvervoer, onderwijshuisvesting, handhaving kwaliteit kinderopvang en een groene speelomgeving. Met extra middelen voor het jongerenwerk en de uitvoering van het project Duurzaam Partnerschap jeugd willen we inzet van zwaardere jeugdhulp voorkomen en zoveel mogelijk normaliseren. Het project Duurzaam partnerschap jeugd hebben we in 2024 geëvalueerd. De geleerde lessen uit het project nemen we mee bij de Regionale Visie Jeugdhulp en de lokale implementatie van de Hervormingsagenda Jeugd.
Op gebied van werk is de aanpak Simpel Switchen in de participatieketen vastgesteld als invulling van dossier Goed Werk. Hiermee kunnen meer inwoners met een uitkering makkelijker de stap naar (betaald) werk zetten. De eerste stappen om deze aanpak te implementeren zijn gezet. Ook het project Asielzoekers en werk is van start gegaan. Bewoners van het AZC kunnen op deze manier deelnemen aan de arbeidsmarkt. 2024 was ook het jaar waarin het Werkpunt stopte. Voor medewerkers met een indicatie voor beschut werk en de Wet sociale werkvoorziening betekende dit besluit een grote verandering. Per 2025 gaan zij bij IW4 in Veenendaal aan de slag. De laatste maanden van 2024 stonden in het teken van deze overstap.
Wageningen zet zich in om sport en bewegen voor iedereen beschikbaar te maken. Dit doen we door het ondersteunen van een divers sportaanbod: verenigingen, buurtsportcoaches en commerciële sport. Een goede sportinfrastructuur is de basis om goed te kunnen sporten. In 2024 hebben we ons ingezet om de sportinfrastructuur van bijvoorbeeld Sportpark de Zoom op orde te brengen, zodat de verenigingen weer gebruik kunnen maken van de beschikbare ruimte.
Ook dit jaar was de gemeente verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van ontheemden uit Oekraïne. We beleggen de taken steeds meer in de reguliere lijn en stappen hiermee af van het ‘crisismanagement’. De toekomst blijft met de voortdurende oorlog in Oekraïne onzeker. In het najaar is de startnotitie Duurzame Asielopvang vastgesteld met de kaders voor humane, kwalitatief goede opvang van asielzoekers in Wageningen. De komende jaren gaan we werken aan een realiteit passend bij de vastgestelde kaders.
Cultuur verbindt en verrijkt, inspireert, doet de waarneming prikkelen en zet mensen in beweging ongeacht hun kennis van cultuur. In 2024 is de besluitvorming afgerond voor de vernieuwing en verbouwing van de bibliotheek. Na ruim 20 jaar kunnen nieuwe functies en trends op een efficiënte manier in het bibliotheekpand worden gerealiseerd. Dit in aanloop naar een nieuwe Bibliotheekwet. Ook wordt de verduurzaming versterkt. Het cultuurteam is een tijdelijke cultuurwerkplaats gestart. En er is een solide financiële basis voor Theater Junushoff gelegd.
In 2024 hebben we op gebied van Integrale Veiligheid uitvoering gegeven aan de prioriteiten uit het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026. Daarnaast hebben we veel tijd en energie gestoken om de jaarwisseling en de periode daar voorafgaand veiliger te maken. De raad heeft gekozen voor het scenario van afsteekzones in elke wijk en het geheel vuurwerkvrij maken van Wageningen-Hoog. Er is hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de inwoners en bezoekers op de hoogte waren van deze situatie. Daarnaast is er extra inzet geweest op handhaving ervan.