Evenals in voorgaande jaren zetten we in 2023 in op het verkleinen van de sociaal economische gezondheidsverschillen. De impact van corona is nog steeds voelbaar, we contineren daarom ons beleid ten aanzien van het vergroten van de mentale gezondheid en veerkracht van kwetsbare inwoners of inwoners die extra geraakt zijn door de coronacrisis. In 2023 gaan we verder met de uitvoering van het Wagenings preventieakkoord, waarbij we de focus leggen op de bevordering van een gezonde leefstijl en mentale gezondheid bij jongeren in kwetsbare situaties.
In 2023 starten we na vaststelling van het de nieuwe beleidskaders met de implementatie en uitwerking van de nieuwe regelingen binnen de armoede-aanpak. Het beleidskader hiervoor wordt dit najaar uitgewerkt op basis van de uitkomsten pilot Ondersteuningsgesprekken, de invoering van de Maatschappelijk Meedoen Grens en uitbreiding van het kindpakket. Met de nieuwe aanpak werken we aan het voorkomen van armoede en het vergroten van financiële zelfstandigheid van inwoners zodat iedereen mee kan doen. Ook krijgen kinderen in armoede meer ondersteuning en zal aan de hand van maatwerk beter worden aangesloten op de behoeften van onze inwoners.
In 2022 gaan we verder met het project duurzaam partnerschap jeugd met als doel om (nog) meer te voorkomen dat zwaardere vormen van hulp en ondersteuning nodig zijn. Dit realiseren we door de basisinfrastructuur te versterken, de toegang en regie te verbeteren en een pilot in te zetten met onze curatieve partners jeugdhulp.
Voor alle kinderen en jongeren in Wageningen is het onderwijs op eigen niveau beschikbaar en fysiek bereikbaar. Alle jongeren krijgen de gelegenheid om hun capaciteiten en talenten te gebruiken, zodat ze economisch en maatschappelijk zelfstandig kunnen worden. Wij richten ons op het aanbod van voorzieningen voor kinderopvang en voorschools, primair en voortgezet onderwijs. In 2022/2033 start de nieuwbouw voor zowel de Margrietschool als de Zwaneridder. Voor de jaren 2023 – 2025 zijn voor twee basisscholen renovatie/nieuwbouw gepland in het kader van het groene IHP.
Sport en bewegen zou mogelijk moeten zijn voor iedereen: jong en oud, fanatiek sporter of rustige beweger, in de openlucht of in een sportaccommodatie. Het is daarom belangrijk dat drempels worden weggenomen, zodat sporten voor iedereen vanzelfsprekend wordt. Sport en bewegen biedt uitdaging, kennismaking met winst en verlies, ontmoeting en belangrijke gezondheidsvoordelen. Er loopt een onderzoek om de behoefte van sportverenigingen en individuele sporters in relatie tot de sportaccommodaties en de mogelijkheden van de openbare ruimte in kaart te brengen. Het is een van de eerste stappen om tot een optimalisatie van de sportinfrastructuur te komen en in hoeverre (binnen de financiële middelen) in al deze verschillende behoeftes kan worden voorzien.
We gaan verder met de uitvoering van het cultuuractieplan dat inzet op 4 belangrijke onderwerpen voor de cultuursector in Wageningen: cultuureducatie, cultuur van en voor iedereen, samenwerking en ruimtegebruik. Wat betreft het thema ruimtegebruik willen we zo snel mogelijk een concrete plek voor cultuurbeoefening realiseren.
Vanuit Openbare Orde en Veiligheid gaan we verder met de gestelde prioriteiten. Dat zijn ondermijning, zorg & veiligheid, veilige evenementen en een up-to-date crisisorganisatie. De focus is gericht op de aanpak ondermijning en de verdere implementatie van het escalatiemodel zorg & veiligheid. In 2022 zal het Regionaal Informatie en Expertisecentrum een weerbaarheidsscan maken van de gemeente Wageningen. De uitkomsten worden gedeeld met de gemeenteraad. Daarnaast stellen we in 2022 een Kadernota Integrale Veiligheid 2023-2026 op. Met deze Kadernota kan de gemeenteraad prioriteiten stellen aan het te voeren veiligheidsbeleid van de gemeente Wageningen.
Het beleidskader Samen Wageningen (2017) en Samen Wageningen 2.0 (2022) worden geïntegreerd tot één beleidskader. De preventieve hulp en ondersteuning binnen dit beleidskader wordt voor een groot deel uitgevoerd door Welsaam; vanaf 2023 met een nieuw contract. Wij voegen het budget waarom u met de motie over eenzaamheid heeft verzocht samen met het structurele budget voor Welsaam. In de activiteiten zitten elementen van verkleinen of voorkomen van eenzaamheid, waarmee we voldoen aan de motie over eenzaamheid.
Naast deze grote inhoudelijke opgaven zien we ook een verandering op het gebied van financiën. Na jaren van tekorten hebben we in 2020 een kantelpunt gezien in de uitgaven van het sociaal domein en is er sindsdien sprake van dalende uitgaven. De komende jaren willen we de transformatie in het sociaal domein continueren, zodat we goede passende ondersteuning aan onze inwoners blijven geven en budget en uitgaven duurzaam in balans blijven.