Organisatieontwikkeling: bouwen aan een fitte organisatie!
In navolging van de bestuursopdracht Fitte Organisatie bouwen we in 2023 door aan een fitte organisatie! Maatschappelijke ontwikkelingen vragen veel van onze organisatie en doen een enorm appèl op onze (toekomstige) collega’s. Tegelijkertijd zien we het dilemma van toenemende schaarste op de arbeidsmarkt.
Vanuit deze ontwikkelingen hebben wij een collectieve ambitie geformuleerd: In 2025 zijn we een fitte organisatie. We werken aan de volgende bouwstenen die invloed hebben op de begroting van 2023:
1. Het versterken van het strategisch vermogen en sturing van de organisatie in verband met de complexiteit van de maatschappelijke opgaven en het waar kunnen maken van zoveel mogelijk ambities.
2. Het worden van de beste gemeentelijke werkgever 2025 (tot 50.000 inwoners).
3. Het vormgeven van de digitale transformatie. Zoals de verdere ontwikkeling van ons zaaksysteem, dienstverlening, het gebruik van data om onze beleid en uitvoering verder te verbeteren. Het ZUS-(vervolg)onderzoek van ICT maakt onderdeel uit van deze bouwsteen.
4. Voor het taakonderdeel Beheer Openbare Ruimte vindt ZUS-(vervolg)onderzoek plaats voor het samenwerken met de afvalcombinatie De Vallei (ACV).
5. Aanbesteding voor het personeelsinformatiesysteem en uitbesteding van de salarisverwerking.
6. DIV en Belastingen blijven in eigen beheer van de gemeente. Het doorvoeren van een aantal verbeteringen in werkwijzen, systemen en processen is nodig om dit toekomstbestendig te maken.
7. Hybride werken vertalen naar gedrag/leiderschap, ICT voorzieningen en huisvestingsvraagstukken.
De mens centraal (HR) – Op weg naar de beste gemeentelijke werkgever
De ambitie om een fitte organisatie te zijn doen we met elkaar (en voor elkaar). Dit vertaalt zich in een gastvrije en dienstverlenende omgeving waarin vitaliteit, diversiteit, inclusie, leren en ontwikkelen centraal staan. Ook werken we aan ons arbeidsmarktimago, zodat we bij diverse groepen op de arbeidsmarkt in beeld zijn die onze intrinsieke drijfveren herkennen en waarderen! Zodat we allemaal, op onze eigen manier, verschil maken voor Wageningen! De producten kunnen grotendeels uit reguliere budgetten gerealiseerd worden. Producten die extra meerkosten met zich meebrengen voor de begroting van 2023 zijn:
1. De inzet van een casemanager Verzuim als hulpstructuur voor de manager. Door de inzet van een gecertificeerd casemanager verzuim beogen we verzuimbegeleiding te professionaliseren. Begeleiding van complexe verzuimcasuïstiek wordt uit het takenpakket van de manager gehaald. Waardoor de manager focus kan leggen op duurzame terugkeer/ re-integratie, vitaliteit en voorkomen van verzuim bij collega’s.
2. Bestuurlijke ambities op het gebied van diversiteit en inclusie.
3. Gespecialiseerde arbeidsmarktbenadering door het inzetten van wervingsbureaus.
4. Het binden en boeien van nieuwe collega’s door een spectaculaire onboarding.
ICT en Informatievoorziening
We richten de ICT en informatievoorziening in conform wet- en regelgeving en landelijke afspraken. Zo is het de ambitie om de basis op orde te brengen voor privacy en informatiebeveiliging en daarmee te voldoen aan verplichte kaders. We zetten in op kwaliteit en realiseren daarmee een goede dienstverlening voor elke inwoner van Wageningen en andere betrokkenen conform de vastgestelde Wageningse Dienstverlening. Zo zijn wij doorlopend bezig om de inwoners meer mogelijkheden te geven om digitaal in verbinding te zijn met onze organisatie. We hebben daarbij oog voor digitale toegankelijkheid en de balans met andere kanalen waaronder persoonlijk contact.
De komende vier jaar maakt Wageningen de transitie door naar cloud-applicaties. Deze transitie is onvermijdelijk. In de praktijk betekent dit dat de belangrijkste applicaties vervangen worden door nieuwe cloudapplicaties. Hiermee is ook een stijging in de structurele kosten te verwachten. Cloudapplicaties hebben als eigenschap dat het beheer en de onderliggende infrastructuur bij de leverancier komt te liggen. De omvang van de uiteindelijke stijging wordt jaarlijks nader bepaald en zal in toekomstige begrotingen terugkomen.