2.1.1 Gewenste aanpassingen en/of aanvullingen op huidige beleidskaders
Van de zijde van het college
Maatschappelijke opgaven
Het college onderkent een viertal maatschappelijke opgaven waarvoor we ons als gemeente gesteld zien en die daarom richting geven aan het te voeren beleid:
- Klimaatneutrale en Groene stad:
Wageningen is in 2040 volledig klimaatneutraal en een groene, klimaatadaptieve stad. - Omgaan met schaarse ruimte:
Wonen en werken in een gezonde en duurzame leefomgeving - Toekomstgericht samenleven:
Iedere inwoner in Wageningen heeft bestaanszekerheid. - Impact economie:
Wageningen wordt het voorbeeld van een circulaire, sociale en toekomstbestendige economie
Deze maatschappelijke opgaven wil het college graag beschouwen als een richtinggevend referentiekader voor de uitwerking van de Begroting 2024 (Beleidsinhoudelijk kader A.1).
Kwalitatieve groei van Wageningen: Het Wageningse bod
De komende maanden wordt het Wagenings Bod verder uitgewerkt. Het gaat dan om een globale inschatting van onder andere de kosten die behoren bij de daarin benoemde ambities. Te denken valt aan strategische aankopen voor woningbouw, afdekken van de onrendabele top van projecten met (sociale) huurwoningen, (ondergrondse) parkeervoorzieningen, ontsluiting van de Kennisas, verduurzaming van de gebouwde omgeving en de opwek van zon- en windenergie. Bij deze uitwerking wil het college inzetten op (Beleidsinhoudelijk kader A.2) :
- De realisatie van 3000 wooneenheden tot 2030;
- De ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn;
- De ontwikkeling van 8 ha kennisecosysteem;
- Een schaalsprong in hoogwaardig OV en mobiliteitsaanbod.
Van de zijde van de raad
Bij de Algemene Beschouwingen in januari 2023 heeft de raad geen expliciete uitspraken gedaan of moties aangenomen over de fundamentele vragen die genoemd zijn in artikel 2 lid 2 van de Financiële Verordening gemeente Wageningen 2022. Het college leidt hieruit af dat de raad op dit moment geen uitdrukkelijke wensen heeft voor aanpassingen en/of aanvullingen op de huidige beleidskaders zoals verwerkt in de meest recente Begroting 2023, die op zijn beurt is gebaseerd op de ambities, doelstellingen en resultaten uit het Coalitieakkoord 2022-2026 Samen aan de Slag.
Wel heeft het college in het raadsdebat beluisterd dat de raad de navolgende punten belangrijk vindt bij het opstellen en uitvoeren van het beleid:
- Hoog houden van de Wageningse sociale kernwaarden:
Beleid moet bijdragen aan bestaanszekerheid, kansengelijkheid, het verkleinen van sociaal(economische) verschillen op het terrein van gezondheid, armoede-aanpak, het zich op eigen wijze kunnen ontwikkelen en het versterken van burgerschap. - Inzetten op duurzaamheid:
Beleid moet bijdragen aan een groene, duurzame, veilige en toekomstbestendige woon- en leefomgeving met geen of zo min mogelijk belasting voor toekomstige generaties. - Zorgen dat de basisvoorzieningen op orde zijn:
De basisvoorzieningen moeten voldoen aan wettelijke normen, en geen achterstand in het in stand houden van de sociale en fysieke infrastructuur.
Het gaat dan om voorzieningen voor de bestaande stad, maar hierbij moeten we ook rekening houden met voorzieningen die nodig zijn als Wageningen verder groeit. - Haalbaarheid realistisch beoordelen:
Uitvoering van activiteiten en investeringen moet binnen de gestelde termijnen en middelen realiseerbaar zijn. De continuïteit van de gemeentelijke bedrijfsvoering moet gegarandeerd zijn.
Het college hoort hierin uitgangspunten waarmee bij het opstellen van de Begroting 2024 rekening gehouden moet worden. Waarbij de eerste twee punten meer inhoudelijk, en de laatste twee punten meer randvoorwaardelijk zijn. Het college wil deze uitgangspunten graag beschouwen als een richtinggevend referentiekader voor de uitwerking van de Begroting 2024 (Beleidsinhoudelijk kader A.3).
2.1.2 Verwerking aangenomen moties
In de raadsvergadering van 30 januari 2023 onder het agendapunt 4 Algemene beschouwingen heeft de raad een zestal moties aangenomen. Een overzicht van deze moties is opgenomen als bijlage A bij deze kadernota. Wij geven bij elke motie aan op welke wijze deze is of wordt opgepakt, en op welke wijze we de eventuele financiële consequenties worden verwerkt in de begroting.
2.1.3 Overige wensen van de raad
Het Presidium stelt voor met ingang van 2024 structureel € 36.000 extra beschikbaar te stellen voor diverse activiteiten en extra personele capaciteit om de zichtbaarheid, onderlinge binding en kaderstellende, volksvertegenwoordigende en controlerende rollen van de raad te versterken. Hiervoor moet binnen de Begroting 2024 dekking worden gezocht. Het college zal hiervoor via de Begroting 2024 een dekkingsvoorstel aan de raad doen (Financieel kader B.6).